Klanten waarderen ons met een 8/10

Bezoek onze toonzaal

VOORJAARSKORTING TUINMEUBELEN -20%

Teak Deco

Wat is teak eigenlijk?

24 maart 2018

Ongetwijfeld heb je wel een teak meubel in huis of er op zijn minst al van gehoord, maar wat is teak eigenlijk. Waar komt deze houtsoort vandaan en wat zijn in troeven? Wij geven je alvast een kort overzichtje.

Een beetje geschiedenis

Al in de 17de eeuw was teakhout gekend en werd het gebruikt in de scheepsbouw. Teak kan tegen vocht en heeft geen last van houtrot. Bovendien wordt nat teakhout ook niet glad, waardoor het in de loop der jaren ook uitgroeide tot vloerbedekking. Doorheen de eeuwen werd ook bewezen dat teak één van de meest onderhoudsvriendelijke en duurzame houtsoorten is. Tijdens de kolonisatie van Indonesië kwam deze houtsoort in Nederland terecht, waarna het de rest van de wereld veroverde. Al vanaf de 19de eeuw beschikt men over plantages met teakhout. Dit is nodig als je weet dat teak 60 tot 100 jaar nodig heeft om bruikbaar te zijn.

Waar komt teak vandaan?

Teak is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, voornamelijk uit Thailand, Indonesië, Birma, Java en India. Omdat teak heel goed te bewerken valt vind je heel wat houtsnijwerk in deze landen. Belangrijk, want het voorziet heel wat gezinnen van een inkomen. Ondertussen wordt teak ook wel gekweekt op plantages in andere tropische landen.

De tectona grandis

Er zijn 3 verschillende teaksoorten, maar enkel de tectona grandis is echt geschikt om verwerkt te worden in meubels en woondecoratie. Het duurt minimaal 60 jaar voor deze kan gebruikt worden en de structuur wordt met de jaren fijner. Hoe ouder de boom, hoe meer doordrenkt met natuurlijke oliën. Deze olie geeft het hout zijn natuurlijke bescherming.

Bewerking voor gebruik

Na het rooien van de bomen, wordt het hout in droogovens geplaatst. Te snel drogen is uit den boze, want dan verliest het hout zijn mooie goudbruine tint. Het vochtgehalte wordt dan ook in de gaten gehouden. Zorgvuldig gedroogde teak gaat niet scheeftrekken en is uiterst stabiel.

De voordelen van teak

Bovenstaande eigenschappen zorgen voor een heel aantal voordelen:

 

  • Teak is bestand tegen alle weersinvloeden en dan ook perfect geschikt als tuinmeubilair
  • Teak rot niet en is schimmelwerend
  • Teak kan gemakkelijk bewerkt worden. Kunstsnijwerk is perfect mogelijk
  • Teak splintert niet

Meer weten

Wens je meer te weten over de origine of de mogelijkheden van teak? Onze specialisten in Belsele, Mortsel en Diest vertellen je graag meer over hun passie.

 

Beste prijs-kwaliteitverhouding
2 jaar garantie
Snelle levering
Bewust & ecologisch